Begroting/financiën van sc Heerenveen

› actueel nieuws dat niet elders past

Moderators: Beheerders, Fanmasters

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Wizard » 12-04-2018 15:47

AllardP schreef:Wizard, ik zou het prettig vinden als je je eerst wat zou verdiepen voor je met halve waarheden gaat strooien. Je doet nu net alsof alleen Heerenveen en Groningen een operationeel tekort hebben, maar daar klopt natuurlijk helemaal niets van.

Je doet nogal een uitspraak hiermee. In eerste instantie: Kijk naar de financiële jaarverslagen van Groningen en Heerenveen en je ziet dat er reeds jaren een structureel operationeel tekort is. Leg mij uit wat daar aan gelogen is :)
Ten tweede een reactie op je post dat Heerenveen genoeg geld zou hebben: Heerenveen heeft een prima EV, maar een structureel lopend operationeel tekort, een zeer verouderd trainingscomplex en kan geen geld lenen bij de bank. Elke econoom weet dat je dan o.b.v. voorzichtigheid het operationele tekort dan niet meer moet laten oplopen. Daarnaast staat al sinds een aantal jaar in het beleidsplan dat het doel is om het trainingscomplex te moderniseren. Met een structureel operationeel tekort en een enorme investering voor de boeg lijkt het mij niet verstandig om je direct cash qua spelers en salarissen op te schroeven. Uiteraard kan je de gok nemen om duurdere spelers te halen met hogere salarissen, waardoor het spel op het veld attractiever wordt, wat meer toeschouwers en meer sponsoren trekt. Helaas is dat geen a+b=c rekensom wat ook het verleden in de gouden 'salarisjaren' onder oa. Yme duidelijk is gebleken. Geld kan je maar één keer uitgeven en daarvoor is een deel van het EV gereserveerd voor renovatie (eigenlijk innovatie) van het trainingscomplex en een deel als buffer om het structureel tekort af te dekken. Dat laatste is naar ik verwacht ook een verplicht onderdeel van het financieel beleid aangezien het jaarlijkse tekort een significant percentage van het EV is.
Ter zake. Heerenveen staat financieel onder druk. Deze druk ervaart Groningen ook aangezien beide clubs een structureel operationeel tekort lijden. ADO draaide ervoor altijd positief, maar heeft nu incidenteel een mager jaar vanwege hogere kosten en een lagere financiële bijdrage door dhr. Wang dan was toegezegd. Echter meneer Wang heeft opnieuw investeringen toegezegd, waardoor ook de begroting van ADO voor dit seizoen is opgeschroefd tot de 5e/6e club van NL. https://www.vi.nl/nieuws/ado-den-haag-levert-cijfers-in
De salarissen bij ADO zijn dan ook al vergelijkbaar met die van Heerenveen. En zullen zelfs incidenteel hoger kunnen worden wanneer dhr. Wang een topspeler wil aantrekken en die uit eigen beurs financiert. Wij hebben die armslag niet. Je kunt dan emotioneel en naar het verleden kijken en ADO achter Heerenveen plaatsen, maar ADO is bezig met een inhaalrace en heeft ons simpelweg ingehaald. Ook de toekomst en verwachting (financieel dan) ziet er voor ADO rooskleurig uit.

Utrecht draait daarnaast een stuk stabieler dan wij en heeft een betere selectie. De begroting van 18 mio ontloopt onze begroting van 19,5 mio nauwelijks. Daarnaast is hun salarisplafond hoger dan de onze. Leuke vergelijking is dat bijv. hun wisselspeler Leeuwin er financieel achteruit op zou gaan wanneer hij basisspeler bij ons zou worden. Daarnaast heeft Utrecht een geldschieter in de persoon van Van Seumeren achter de hand die buiten de begroting om kwalitatief sterke spelers kan aantrekken. Immers, Van Seumeren wilde Sneijder naar Utrecht halen voor een salaris van meer dan 1,5 miljoen wat ondenkbaar zou zijn bij onze club. Ook met de huidige selectie, potentie van het team en de club zie ik Utrecht Heerenveen binnen een paar jaar qua begroting inhalen.

NB De salarisbegroting is niet direct te relateren aan een clubbegroting. Financieringsmogelijkheden, operationele tekorten, reserveringen, etc. spelen hierbij een belangrijke rol.

Grappig dat je beweert dat het nergens opslaat dat Twente meer armslag heeft door een hogere begroting. Hoe denk je dat een begroting wordt opgesteld? Sponsorcontracten vormen de basis voor de opbrengstenkant en een klein deel daarbij wordt opgebracht door de toeschouwers in de vorm van seizoenkaarten. Wellicht moet je je even verdiepen in de opbrengsten van Twente versus die van ons. Je opmerking inzake Twente is dan ook een uit de lucht gegrepen context zonder enige financiële onderbouwing. Twente heeft meer dan 1,5x onze opbrengsten en draait operationeel een dikke plus. Kijkend naar hun balans en W&V biedt hun financiële positie meer mogelijkheden om hogere salarissen aan te bieden dan een club als Heerenveen. Waarom denk je dat Maher voor Twente heeft gekozen en niet voor Utrecht? Hij wilde er niet te veel op achteruit gaan qua salaris dat hij kreeg bij PSV, terwijl Utrecht sportief een veel betere stap was dan Twente.
Je bewering dat Twente op de rand van faillissement zit, heeft niks en dan ook niks te maken met de individuele salarishoogte cq salarisplafond. Zolang ze operationeel een plus draaien en voldoen aan hun aflossingsverplichting is er niks aan de hand. En op dit moment kunnen ze daar prima aan voldoen. De grootste zorg die Twente momenteel heeft is de lening bij de Gemeente Enschede die namelijk acuut en dus direct opeisbaar, wanneer de club degradeert. Maar goed, dat is wellicht na afloop van dit seizoen en had niks te maken met de begroting en het salarisplafond bij aanvang van dit seizoen. Twente heeft wederom gegokt, en zal dit keer echt verliezen.

Verder hoef ik je hopelijk niet uit te leggen dat Heerenveen financieel een operationeel tekort heeft. Daar heeft het vermogen en dus balanspositie niks mee te maken (zoals eerder uitgelegd). Ik hoop dat ze dit intern kunnen oplossen, want met de terugnemende toeschouwersaantallen, de sponsorinkomsten die niet significant stijgen, matige prestaties op het veld, en een verouderd sportcomplex, blijft het operationele tekort structureel (aan de kostenkant valt weinig meer te snijden). Er is dus werk aan de winkel voor dit bestuur.
Wizard
Beheerder
 
Berichten: 5036
Geregistreerd op: 28-07-2009 12:55

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor BK2007 » 12-04-2018 17:53

De vergelijking met sommige andere clubs vind ik nogal een lastige.
Vooral Vitesse, Fc Twente, Roda en Fc Utrecht. Het zijn clubs met externe geldschieters en/of malle problemen.
Dan vind ik dat we ons eerder moeten richten op AZ, als voorbeeld. Maar vooral de vergelijking met Fc Groningen en Heracles is ook eenvoudiger.
Samen maken we de club sterk.
Avatar gebruiker
BK2007
Superster
 
Berichten: 5633
Geregistreerd op: 11-11-2007 18:46

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor vak ff » 15-04-2018 07:07

Jullie hebben momenteel een prima eigen vermogen, stuk meer solide als bij ons. En dat maakt dat jullie ondanks soms forse operationele tekorten, net als bij ons, zeker meer vet op de ribben hebben.
Eigenlijk zijn wel allebei afhankelijk van transferinkomsten om die operationele tekorten weg te poetsten. Droogt dat een periode wat op wordt het gelijk al stuk lastiger. Waarbij de ondergrens bij ons een stuk dichterbij ligt als bij jullie.
Wel zit een behoorlijk deel van jullie eigen vermogen volgens mij in de aandelen van Sportstad. En daarmee niet iets wat je eventueel makkelijk zou kunnen aanwenden als de nood aan de man zou zijn en je moet schuiven met middelen, ja...verkopen...
vak ff
Selectiespeler
 
Berichten: 299
Geregistreerd op: 15-10-2006 09:24
Woonplaats: grunn

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Superfries1994 » 15-04-2018 15:28

Wizard schreef:Utrecht draait daarnaast een stuk stabieler dan wij en heeft een betere selectie. De begroting van 18 mio ontloopt onze begroting van 19,5 mio nauwelijks. Daarnaast is hun salarisplafond hoger dan de onze. Leuke vergelijking is dat bijv. hun wisselspeler Leeuwin er financieel achteruit op zou gaan wanneer hij basisspeler bij ons zou worden. Daarnaast heeft Utrecht een geldschieter in de persoon van Van Seumeren achter de hand die buiten de begroting om kwalitatief sterke spelers kan aantrekken. Immers, Van Seumeren wilde Sneijder naar Utrecht halen voor een salaris van meer dan 1,5 miljoen wat ondenkbaar zou zijn bij onze club. Ook met de huidige selectie, potentie van het team en de club zie ik Utrecht Heerenveen binnen een paar jaar qua begroting inhalen.


Leeuwin is daar inderdaad nu wisselspeler, maar is Leeuwin destijds niet als basisspeler gehaald en heeft hij daarom niet ook een salaris dat daarbij past? En waarom zou Leeuwin hier basisspeler worden? Zou hij niet dezelfde rol krijgen als Naess nu? Dan is het vrij logisch namelijk dat hij achteruit gaat in salaris. Pierie en Hoegh waren de beoogd basisspelers aan het begin van het seizoen. Had Hoegh dan op de bank moeten zitten, een speler komend van vaste Champions League-deelnemer Basel? En het was ook wel duidelijk dat Pierie Van Aken moest gaan vervangen.
Superfries1994
Superster
 
Berichten: 2011
Geregistreerd op: 04-01-2014 19:27

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Wizard » 16-04-2018 08:45

Superfries1994 schreef:Leeuwin is daar inderdaad nu wisselspeler, maar is Leeuwin destijds niet als basisspeler gehaald en heeft hij daarom niet ook een salaris dat daarbij past? En waarom zou Leeuwin hier basisspeler worden? Zou hij niet dezelfde rol krijgen als Naess nu? Dan is het vrij logisch namelijk dat hij achteruit gaat in salaris. Pierie en Hoegh waren de beoogd basisspelers aan het begin van het seizoen. Had Hoegh dan op de bank moeten zitten, een speler komend van vaste Champions League-deelnemer Basel? En het was ook wel duidelijk dat Pierie Van Aken moest gaan vervangen.

Nee, Leeuwin is niet als basisspeler bij Utrecht gehaald. Hij is als eerste elftal speler gehaald waarbij hij moest knokken voor een basisplek. Uiteindelijk heeft hij die basisplek afgedwongen, maar is die later kwijtgeraakt. Vanuit dat perspectief dat hij geen basisspeler meer was bij Utrecht, stond hij open voor een vertrek. Echter Heerenveen kon hem onder dezelfde voorwaarden (knokken voor een basisplek) niet een salaris bieden wat concurrerend was met hetgeen hij kreeg bij Utrecht. Hij zou er zelfs een stuk op achteruit gaan.
http://voetbalflitsen.nl/nieuws/8p1t9k/ ... e-verlaten
Op dat moment was het ook helemaal niet zeker dat Pierie LCV zou gaan spelen. De club had voor ogen om een ervaren CV'er aan te trekken voor Van Aken. Veel mensen binnen de club achten Pierie nog te jong voor een plek bij de basiself. Binnen de club was er verdeeldheid of Pierie het op de linksback moest uitvechten met Woudenberg of toch op de LCV met een ervaren nieuweling. Uiteindelijk viel Naess wat tegen (te weinig fysiek in de duels) en viel Pierie 100% tegen ieders verwachting in heel erg mee, en greep hij z'n kans.
Wizard
Beheerder
 
Berichten: 5036
Geregistreerd op: 28-07-2009 12:55

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor AllardP » 16-04-2018 19:55

Wizard, ik weet niet waar ik moet beginnen qua klok en klepel...

- Ja, Heerenveen en Groningen hebben een operationeel tekort. Maar je doet net alsof dat niet het geval is bij ADO en Utrecht, terwijl die juist een groter tekort hebben. En wij zijn structureel in staat gebleken het tekort op te vangen met transferinkomsten, veel beter dan die andere clubs.
- Uiteindelijk is het netto-resultaat bepalend, niet het operationele. En de balans is uiteraard wel bepalend voor de mate waarin je een verlies kunt opvangen. Met ons eigen vermogen kunnen we tien jaar draaien met het huidige operationele verlies en zonder een cent aan transferinkomsten. Andere clubs mogen dromen van zo'n buffer.
- Waarom zouden alle clubs vreemd vermogen op de balans kunnen hebben, maar wij niet? We hadden bovendien acht miljoen in kas en dat is met de transferinkomsten van afgelopen zomer alleen maar toegenomen. Kortom, meer dan genoeg middelen om op korte termijn te investeren. Niet alleen in spelers, maar ook in het trainingscomplex.
- FC Twente heeft niet alleen een negatief eigen vermogen van 5,6 miljoen euro, maar ook een negatief werkkapitaal van 7,1 miljoen. Dit houdt in dat ze op korte termijn (veel) meer verplichtingen hebben dan middelen. Dat is een enorm risico in de organisatie en beperkt je vrijheid van handelen ingrijpend. Ook bestond de 'dikke operationele plus' in 2016-2017 uit een verlies van 1,9 miljoen vóór transferinkomsten. Echt, waar haal je het vandaan?! Ik uit het officiële jaarverslag.
- Laat mij eens iets zien waaruit blijkt dat Van Seumeren en Wang buiten de begroting om geld aan spelers uitgeven? Dat lijkt me in strijd met de regels.
- Tot slot: salarisplafond is volstrekt irrelevant in de discussie. Dat leg je jezelf op. Heerenveen heeft genoeg geld om het op te hogen of voor een enkele speler een uitzondering te maken. Je loopt daarmee niet of nauwelijks risico, omdat spelerscontracten eindig zijn en de buffers groot genoeg. Simpel voorbeeld: speler A vier ton betalen in plaats van twee kost over een contractduur van drie jaar precies zes ton. Waarom zou zo'n investering niet mogen, maar een transfersom van zes ton (wat we regelmatig neertellen) wel? Onbegrijpelijk beleid.
AllardP
Superster
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 02-12-2002 12:05
Woonplaats: Washington DC

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor BK2007 » 16-04-2018 20:17

Allard hou nou op.
Eigen Vermogen als buffer ? EV is iets boekhoudkundigs. Je hebt er geen reet aan.
Net zo min aan een wens van jou om vreemd vermogen aan te trekken.
Dat is jou ook al eens verteld hier. Er is geen enkele bank dat krediet verstrekt aan een BVO.
Waarom zouden we ook eigenlijk ?
Waar wil jij geld voor lenen als je ook kan sparen.

Het operationele tekort hoort leidend te zijn als je verstandig bent waarbij ons tekort niet echt minder wordt ondanks de lagere stadionhuur en de directie schijnbaar maar niet meer inkomsten uit sponsoring weet te halen.

De focus hoort voor de komende jaren te liggen op het verkleinen van het operationele tekort wat alleen kan door een vol stadion, aantrekkelijk aanvallend voetbal en meer sponsorinkomsten. Tot die tijd dat we gaan plussen moeten we transferklappers blijven maken met alle risico’s van dien. Tegelijkertijd moet er achter de schermen gewerkt worden aan het realiseren van een verbeterd trainingscomplex wat ook flink gaat kosten.
Samen maken we de club sterk.
Avatar gebruiker
BK2007
Superster
 
Berichten: 5633
Geregistreerd op: 11-11-2007 18:46

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Wizard » 20-04-2018 07:33

AllardP schreef:Wizard, ik weet niet waar ik moet beginnen qua klok en klepel...

Begin gewoon waar je wilt beginnen. Je bent alleen geen financial en begrijpt het begrip voorzichtigheidsbeginsel niet. Frequent zie ik hier posts voorbij komen van je waarin je het beleid van de club bekritiseert op financieel gebied. Je wist niet eens dat de bankregels t.a.v. financiering voetbalclubs zijn aangescherpt en komt elke keer hier doodleuk vertellen dat de club een ruim EV heeft en prima meer geld aan spelers kan uitgeven, wat gewoonweg niet verstandig is (wat ik reeds heb uitgelegd). Daarnaast kan en mag je nooit sturen op het opvangen van operationele tekorten door transferinkomsten. Zelfs niet als deze structureel (want ook bij onze club zijn ze niet structureel gebleken) zijn. Verder hebben we te maken met stagnerende sponsorinkomsten, dalende toeschouwersaantallen en een investering in een trainingscomplex waarvan mij de totale projectkosten nog onbekend zijn. Juist alle reden om niet af te wijken van je salarisplafond.
Daarnaast maak je een enorme misser door te stellen dat het netto-resultaat het belangrijkste stuurmiddel is; wat simpelweg onjuist is. Netto-resultaat is belangrijk voor een aandeelhouder cq belegger, maar allerminst geen stuurmiddel voor een BVO. Hierbij zijn je kasstromen essentieel als stuurmiddel en zodoende is je operationele resultaat veel belangrijker om op te sturen dan je netto-resultaat. Als club wil je weten wat je periodiek aan direct cash overhoudt. Zodoende is een groot deel van je EV reeds gereserveerd voor de verbouwing van het trainingscomplex. Natuurlijk is er ruimte, maar zal de club geen onnodige risico's nemen, omdat de buffer kleiner is dan je denkt rekening houdende met dalende opbrengsten en een structureel operationeel tekort.
Verder relateer je balansposities aan resultaatposten wat totaal niet relevant is in deze discussie. Je haalt er een argument van netto-werkkapitaal bij, terwijl je in de paragraaf ervoor roept dat netto-resultaat belangrijker is dan operationeel resultaat. Nogal tegenstrijdig in mijn ogen. Het gaat er - nogmaals - om dat Twente een veel hogere begroting (lees: W&V) heeft en dus meer inkomsten en dus ook meer kan uitgeven aan salariskosten. Een negatief werkkapitaal is in deze discussie dan ook totaal niet relevant. Ze hebben afspraken gemaakt - zoals de gehele buitenwereld weet - met hun schuldeisers en ze hebben de begroting daaraan aangepast i.o.m. curator en schuldeisers. De begroting is gekelderd naar 30M en daarmee nog steeds > 10M hoger dan de onze. Nog steeds wisten ze nadien iemand als Maher een hoger salaris te geven dan Utrecht hem kon bieden.
Verder kan je regelmatig in het nieuws lezen dat - en dat is een publiek geheim - bijv. Van Seumeren tekorten in de begroting opvult. Wang heeft bijv. zelfs in het beleid met Ado toegezegd dat hij meer geld zou stoppen in ADO (waardoor de begroting ook is opgschroefd) en dat voor komend seizoen wederom zou gebeuren. Daarom was ook al die ophef omdat dhr. Wang in eerste instantie het beloofde geld maar niet overmaakte en ADO dus met een lopend tekort in de begroting kampte.
Misschien is je laatste vraag een goede vraag voor de accountant binnen je werkgever of de Q&A bij één van de bestuursleden van Heerenveen. Ik heb mijn best gedaan in voorgaande posts. Dat salarisplafond bij onze club wordt vanzelf opgeschroefd wanneer de operationele tekorten teruglopen en meer stabiliteit is in de inkomsten (rekening houdende met een zeer positieve cash-positie).
Wizard
Beheerder
 
Berichten: 5036
Geregistreerd op: 28-07-2009 12:55

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Wizard » 20-04-2018 07:41

BK2007 schreef:De focus hoort voor de komende jaren te liggen op het verkleinen van het operationele tekort wat alleen kan door een vol stadion, aantrekkelijk aanvallend voetbal en meer sponsorinkomsten. Tot die tijd dat we gaan plussen moeten we transferklappers blijven maken met alle risico’s van dien. Tegelijkertijd moet er achter de schermen gewerkt worden aan het realiseren van een verbeterd trainingscomplex wat ook flink gaat kosten.

Precies dit.
Je kunt best een exceptioneel goede speler aantrekken met een hoger salaris dan je salarisplafond die de mensen weer naar het stadion laat komen. Echter,dan moet je 95% zeker weten dat die jongen met een enorme meerwaarde wordt verkocht, en direct enorm veel toevoegt in het team. Zo'n speler moet je eerst zien te vinden voor een reële prijs en die moet ook naar Heerenveen willen komen. Niet alleen moet je dat dus kunnen verkopen richting je direct cash positie, maar ook richting je andere spelers. Want, als zo'n nieuwe speler tegenvalt, heb je de poppen aan het dansen en een mogelijk financiële strop.
Voor buitenkansjes zal de club dan ook altijd openstaan aangezien er voldoende cash is. Maar de club zal niet onnodig risico lopen met het oog op de verbouwing, structureel lopend tekort en tegenvallende sponsorinkomsten en toeschouweraantallen.
Wizard
Beheerder
 
Berichten: 5036
Geregistreerd op: 28-07-2009 12:55

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Jazz » 20-04-2018 08:49

Hoe staat met het TV-geld van volgend seizoen? Op welke plekken moeten we eindigen om meer binnen te krijgen?
Heerenveen fan in Leiden
Jazz
Beheerder
 
Berichten: 2474
Geregistreerd op: 11-05-2015 15:56
Woonplaats: Leiden

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor tha boelie » 20-04-2018 09:07

badfrisianboy schreef:Voor de forumleden die dat interessant vinden hierbij een overzicht van het aantal punten die de clubs in de eredivisie hebben behaald op basis van de eindstand van de afgelopen negen seizoenen. Dit zijn de punten die gebruikt worden voor de verdeling van de TV gelden.

01) AJAX 782
02) PSV 748
03) FEYENOORD 714
04) AZ 611
05) VITESSE 536
06) FC TWENTE 536
07) FC UTRECHT 523
08) FC GRONINGEN 501
09) SC HEERENVEEN 476
10) HERACLES ALMELO 376
11) ADO DEN HAAG 353
12) PEC ZWOLLE 312
13) RODA JC 177
14) WILLEM II 167
15) NAC BREDA 146
16) EXCELSIOR 136
17) SPARTA ROTTERDAM 48
18) VVV-VENLO 42

CLUBS DIE NIET MEER IN DE EREDIVISIE ZITTEN: NEC (219), CAMBUUR LEEUWARDEN (99), RKC WAALWIJK (85), GO AHEAD EAGLES (59), DE GRAAFSCHAP (41), FC DORDRECHT (7) EN FC VOLENDAM (1).

De eindstand van dit seizoen moet daar nog bij opgeteld worden. De kampioen van dit seizoen krijgt er 180 punten bij. De nummer twee 170, de nummer drie 160, etc. etc.

Om FC Groningen voorbij te gaan moeten we drie plekken hoger eindigen dan de oosterburen. Om FC Utrecht voorbij te gaan moeten we vijf plekken hoger eindigen dan de dom-stedelingen. Om FC Twente en Vitesse voorbij te gaan dienen we zeven plekken hoger te eindigen dan beide clubs. Van onderen komt er voorlopig nog geen gevaar. Clubs als Heracles, ADO Den Haag en PEC Zwolle staan op te grote afstand om ons te kunnen bedreigen.

Met de huidige stand op de ranglijst zullen we dus FC Groningen en FC Twente gaan inhalen op de TV-gelden lijst en dus twee plekken stijgen. De nummer 9 van de TV-gelden ranglijst ontvangt 4,05% van de te verdelen TV-gelden. De nummer 8 ontvangt 4,85% en de nummer 7 ontvangt 5,9%. Concreet betekend dat, bij de huidige 2 plaatsen winst, dat we ongeveer € 1.400.000,- extra TV-gelden tegemoet mogen zien komend seizoen.

De slechte prestaties van FC Groningen en FC Twente dit seizoen kunnen ons dus een mooie financiële meevaller opleveren. Maar dan mogen we zelf niet verder zakken op de ranglijst en beide genoemde clubs eigenlijk niet meer stijgen (tenzij we zelf ook nog weer een aantal plaatsen op de ranglijst stijgen). Na vorig seizoen dit bedrag te hebben verloren op de laatste speeldag kunnen we dat bedrag dit seizoen weer terug verdienen.
tha boelie
Basisspeler
 
Berichten: 804
Geregistreerd op: 31-10-2010 01:31

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Kaz_SCH » 20-04-2018 09:18

Fijne post, bedankt!

Als ik het naast de huidige stand leg gaan we Twente en Groningen ruimschoots voorbij, en gaan we van FC Twente wat dat betreft misschien wel een tijdje niks horen. Heracles, ADO etc gaan ons voorlopig ook niet voorbij. Hopelijk kunnen we dan de strijd aangaan met Vitesse en Utrecht
Kaz_SCH
Wereldspeler
 
Berichten: 1350
Geregistreerd op: 11-05-2006 09:50

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Kaz_SCH » 30-04-2018 12:41

Door de wanprestatie van onze dames in Breda is bovenstaande ineens niet meer zeker. 7 plaatsen boven Twente is gelukt, maar 3 plaatsen boven Groningen is allerminst zeker. In het beroerdste scenario worden wij 9e en zij 10e. In het beste scenario worden wij 6e en zij 13e. Hopen dat PSV haar sportieve plicht doet, al herinner ik me een ver-schrik-kelijke salonremise in Groningen tussen beide ploegen.
Kaz_SCH
Wereldspeler
 
Berichten: 1350
Geregistreerd op: 11-05-2006 09:50

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor badfrisianboy » 16-05-2018 19:39

Ik heb op de website van onze club even gekeken naar het ledenbestand van de OSSH. OP dit moment staan er in die lijst 568 sponsoren vermeld. Dat waren er aan het begin van het seizoen meer dan 600 volgens mij. Vragen die dit bij mij oproept:

- Is er nog altijd sprake van een daling?
- Is de lijst goed bijgehouden?
- Zijn de sponsoren die hebben bedankt aan het eind van dit seizoen alweer van de lijst gehaald?

De signalen vanuit de club dat de sponsoring weer aantrekt kan ik in de lijst in elk geval niet bevestigd zien worden.
badfrisianboy
Basisspeler
 
Berichten: 994
Geregistreerd op: 05-07-2015 20:02

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Ebiede » 16-05-2018 19:55

Liegen en bedriegen en de waarheid verdraaien, het verbaast me niets.
Spijt heb je morgen maar!
Avatar gebruiker
Ebiede
Superster
 
Berichten: 6234
Geregistreerd op: 09-12-2004 19:02

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Joucke » 17-05-2018 11:09

badfrisianboy schreef:Ik heb op de website van onze club even gekeken naar het ledenbestand van de OSSH. OP dit moment staan er in die lijst 568 sponsoren vermeld. Dat waren er aan het begin van het seizoen meer dan 600 volgens mij. Vragen die dit bij mij oproept:

- Is er nog altijd sprake van een daling?
- Is de lijst goed bijgehouden?
- Zijn de sponsoren die hebben bedankt aan het eind van dit seizoen alweer van de lijst gehaald?

De signalen vanuit de club dat de sponsoring weer aantrekt kan ik in de lijst in elk geval niet bevestigd zien worden.
mogelijk is er een stijging in opbrengst door opengebroken contracten bij 100 sponsoren, maar wilden er 40 niet mee voor het hogere bedrag. Dat zou zowel een stijging als een daling kunnen verklaren. Hoeft niet per se te zijn wat Ebiede claimt...
Joucke
Wereldspeler
 
Berichten: 1136
Geregistreerd op: 21-04-2014 18:41
Woonplaats: Vught

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Mackan68 » 17-05-2018 12:01

badfrisianboy schreef:Ik heb op de website van onze club even gekeken naar het ledenbestand van de OSSH. OP dit moment staan er in die lijst 568 sponsoren vermeld. Dat waren er aan het begin van het seizoen meer dan 600 volgens mij. Vragen die dit bij mij oproept:

- Is er nog altijd sprake van een daling?
- Is de lijst goed bijgehouden?
- Zijn de sponsoren die hebben bedankt aan het eind van dit seizoen alweer van de lijst gehaald?

De signalen vanuit de club dat de sponsoring weer aantrekt kan ik in de lijst in elk geval niet bevestigd zien worden.

Op 21 juli vorig jaar was dat aantal 621 om precies te zijn. Dat er nu weer zo'n daling is is behoorlijk zorgwekkend. Zal te maken hebben met het vertrek van Bloemers en de tegenvallende prestaties / resultaten onder Streppel, ondanks 2x de play offs.
Voetbal, een spel van dood, gladiolen en grijze muizen
Avatar gebruiker
Mackan68
Superster
 
Berichten: 6778
Geregistreerd op: 01-08-2004 14:46
Woonplaats: De 'achterbuurt' van Techum

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Mackan68 » 17-05-2018 12:04

Joucke schreef:mogelijk is er een stijging in opbrengst door opengebroken contracten bij 100 sponsoren, maar wilden er 40 niet mee voor het hogere bedrag. Dat zou zowel een stijging als een daling kunnen verklaren. Hoeft niet per se te zijn wat Ebiede claimt...

Als er namen van de OSSH lijst verdwijnen dan verdwijnen er gewoon sponsoren. Dat heeft verder niet veel met bedragen te maken. Het lijkt mij stug dat de overblijvers het misgelopen bedrag gaan opplussen. Of nog meer zelfs wanneer de club beweert dat er groei is.
Voetbal, een spel van dood, gladiolen en grijze muizen
Avatar gebruiker
Mackan68
Superster
 
Berichten: 6778
Geregistreerd op: 01-08-2004 14:46
Woonplaats: De 'achterbuurt' van Techum

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Jazz » 21-12-2018 14:01

Jaarcijfers 2018:

Winst: 6.1 miljoen
Eigen vermogen: 26 miljoen
Transferopbrengsten: 17 miljoen
Verlies zonder transfers: 5.8 miljoen

Ben wel echt benieuwd waar die bizar hoge kosten vandaan komen.
Heerenveen fan in Leiden
Jazz
Beheerder
 
Berichten: 2474
Geregistreerd op: 11-05-2015 15:56
Woonplaats: Leiden

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Wizard » 21-12-2018 14:12

Presentatie jaarcijfers van afgelopen seizoen (medio 2017 - medio 2018): 6,1 mio winst uitsluitend door transferinkomsten.

Zeer zorgwekkend is het operationele resultaat, namelijk 5,8 mio verlies! Gezien het jaarlijkse operationele verlies van de afgelopen jaren ca. 3 tot 4 mio verlies per boekjaar, gaan we er nu nog harder op achteruit. Voor een groot deel ligt dit natuurlijk aan de teruglopende opbrengsten. Verder is het eigen vermogen een leuke luchtbel aangezien ik nergens financiële reserves zie. Ik ben benieuwd naar de toelichting in het jaarrapport. De breuk met Bloemers heeft letterlijk en figuurlijk veel gekost.
Wizard
Beheerder
 
Berichten: 5036
Geregistreerd op: 28-07-2009 12:55

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Kaz_SCH » 21-12-2018 14:42

5,8 miljoen operationeel verlies is echt schrikbarend zeg, dat valt me tegen. Maar de oorzaken zijn wel aan te wijzen. Daarnaast vind ik trouwens wel, dat als je over een periode van zo'n 20 jaar pak 'm beet 125 miljoen winst gemaakt hebt op transfers, je dat gerust kunt zien als onderdeel van je bedrijfsoperatie. Dat is gewoon onze business, spelers kopen, beter maken, verkopen. Inkomsten uit kaartverkoop, sponsoring, televisiegelden zijn net zo goed fluctuerend en onvoorspelbaar. Als je de jaarcijfers van de bakker gaat beoordelen zonder de omzet uit brood mee te nemen krijg je ook klotecijfers.
Kaz_SCH
Wereldspeler
 
Berichten: 1350
Geregistreerd op: 11-05-2006 09:50

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Mackan68 » 21-12-2018 15:01

Kaz_SCH schreef: Inkomsten uit kaartverkoop, sponsoring, televisiegelden zijn net zo goed fluctuerend en onvoorspelbaar. Als je de jaarcijfers van de bakker gaat beoordelen zonder de omzet uit brood mee te nemen krijg je ook klotecijfers.

Dat is natuurlijk wel een hele grote periode stabiel geweest. Stadion 2-wekelijks uitverkocht. Redelijk structureel Euroa in. Seizoenen lang één van de grootste sponsorsociëteiten gehad. Het is niet dat 1 of 2 van deze elementen wat minder wordt, alles is gewoon als een kaartenhuis ineen geklapt. En nu is het dus dweilen met de kraan wagenwijd open. Hopend dat er na ieder seizoen 1 of 2 spelers verkocht kunnen worden voor rond de 8 miljoen of meer. Als je nu ziet dat je voor 6,1 miljoen winst 17 miljoen aan transfergeld nodig hebt dan kun je zowat met zekerheid stellen dat er komend boekjaar zeker geen winst gemaakt gaat worden. Of ze moeten in januari zowel Yuki, Arber, Morten, Pelle, Michel en Kik verpatsen. Wat dan zeker weer negatieve gevolgen zal hebben op sportief vlak.
Voetbal, een spel van dood, gladiolen en grijze muizen
Avatar gebruiker
Mackan68
Superster
 
Berichten: 6778
Geregistreerd op: 01-08-2004 14:46
Woonplaats: De 'achterbuurt' van Techum

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor pes5 » 21-12-2018 15:17

Die 17 miljoen is natuurlijk ook niet netto. Daar gaat ook nog aardig wat vanaf toch?

Verder ligt het echt aan de inkomsten. Die verdampen ieder jaar verder en ze zijn niet in staat om dat om te keren.
pes5
Beheerder
 
Berichten: 2977
Geregistreerd op: 10-07-2006 15:00
Woonplaats: Heerenveen

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Kaz_SCH » 21-12-2018 15:41

Mackan68 schreef:Dat is natuurlijk wel een hele grote periode stabiel geweest..


Dat is inderdaad waar, maar je kunt ook stellen dat de transferbalans al een kwart eeuw zeer positief uit slaat. Ik vind dat eerder structureel dan incidenteel, maar ik chargeerde net inderdaad een beetje. Het fluctueert natuurlijk wel veel meer dan de andere inkomsten die ik noemde, maar geluk is het zeker niet. We zijn daar blijkbaar goed in, dus hoezo is dat geen onderdeel van je operatie?
Kaz_SCH
Wereldspeler
 
Berichten: 1350
Geregistreerd op: 11-05-2006 09:50

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Kaz_SCH » 21-12-2018 15:49

Sterker nog; ik durf wel te stellen dat het obsessief nastreven van operationeel quitte draaien er uiteindelijk voor zorgt dat je die miljoenen transferwinsten niet meer kunt maken. Simpelweg omdat je die pareltjes niet meer kunt betalen. De scouting is al volledig uitgekleed, ik speel elke zondag in de 4e klasse reserve op mooiere accommodaties dan waar onze jeugd traint en de tribunes stromen leeg. Je móet wel blijven investeren, en gecalculeerde risico's blijven nemen op toekomstige transferinkomsten om de tendens (hopelijk) te doorbreken. Gelukkig heeft de club wat vet op de botten om dat te kunnen doen. Ik besef me heel goed dat je dan risico's neemt met de laatste spaarcenten, maar nu hobbelen we gezapig richting de kist. Er móet bijvoorbeeld een nieuw trainingscomplex komen. Daar worden de miljoenen van de toekomst opgeleid.
Kaz_SCH
Wereldspeler
 
Berichten: 1350
Geregistreerd op: 11-05-2006 09:50

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor BK2007 » 21-12-2018 15:50

Jan van Dessel had het een tijdje geleden over een groep machtige mannen met geld en aanzien die de club wilden helpen.
Is er nog iets van deze mannen vernomen ?
Samen maken we de club sterk.
Avatar gebruiker
BK2007
Superster
 
Berichten: 5633
Geregistreerd op: 11-11-2007 18:46

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor BK2007 » 21-12-2018 15:51

Kaz_SCH schreef:Sterker nog; ik durf wel te stellen dat het obsessief nastreven van operationeel quitte draaien er uiteindelijk voor zorgt dat je die miljoenen transferwinsten niet meer kunt maken. Simpelweg omdat je die pareltjes niet meer kunt betalen. De scouting is al volledig uitgekleed, ik speel elke zondag in de 4e klasse reserve op mooiere accommodaties dan waar onze jeugd traint en de tribunes stromen leeg. Je móet wel blijven investeren, en gecalculeerde risico's blijven nemen op toekomstige transferinkomsten om de tendens (hopelijk) te doorbreken. Gelukkig heeft de club wat vet op de botten om dat te kunnen doen. Ik besef me heel goed dat je dan risico's neemt met de laatste spaarcenten, maar nu hobbelen we gezapig richting de kist. Er móet bijvoorbeeld een nieuw trainingscomplex komen. Daar worden de miljoenen van de toekomst opgeleid.


Pareltjes hoeven niet veel geld te kosten. Kijk naar de aankoop van Van Bergen.
Samen maken we de club sterk.
Avatar gebruiker
BK2007
Superster
 
Berichten: 5633
Geregistreerd op: 11-11-2007 18:46

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Kaz_SCH » 21-12-2018 16:24

BK2007 schreef:Pareltjes hoeven niet veel geld te kosten. Kijk naar de aankoop van Van Bergen.


Volgens mij is er 900.000 voor Van Bergen betaald, niet per se een koopje. Bovendien was het naar eigen zeggen van Hamstra een buitenkansje, en was er eigenlijk geen ruimte meer voor een transfersom, en zat het salarishuis vol. Hamstra zei destijds in het LC: "Uiteindelijk moet je naar een heel boekjaar kijken, we verwachten dat er in de winterstop spelers vertrekken". Van Bergen is dus gehaald met geld dat we in januari hopen te verdienen.
Kaz_SCH
Wereldspeler
 
Berichten: 1350
Geregistreerd op: 11-05-2006 09:50

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor BK2007 » 21-12-2018 17:17

https://www.gelderlander.nl/vitesse/van ... ~a33303c5/

Hier een bron met 500.000 euro. Als het 900.000 euro is, is het mij ook best.
Ik vind het bedrag niet te gek. Maar juist een hele mooie investering. Als je voor dat soort bedragen aankoopt en weer doorverkoopt voor bijv. 5 tot 10 miljoen (wat ik denk dat hij kan opbrengen) ben je bezig zoals wij altijd handelen.

Deze winter hoopt de club Thorsby, Zeneli, Van Amersfoort en Yuki te verkopen. Ik denk dat het met alle 4 wel zou kunnen lukken overigens.
Samen maken we de club sterk.
Avatar gebruiker
BK2007
Superster
 
Berichten: 5633
Geregistreerd op: 11-11-2007 18:46

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen

Berichtdoor Ebiede » 21-12-2018 21:00

Knappe cijfers van Heerenveen. Nog mensen die het on-eens zijn met het weg zenden van Eisinga en zn toezichthouders?
Spijt heb je morgen maar!
Avatar gebruiker
Ebiede
Superster
 
Berichten: 6234
Geregistreerd op: 09-12-2004 19:02

VorigeVolgende

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten