Begroting/financiën van sc Heerenveen

› actueel nieuws dat niet elders past

Moderators: Beheerders, Fanmasters

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor AllardP » 16-02-2016 22:28

Ik heb het jaarverslag even doorgebladerd en een ding staat als een paal boven water: we bulken van het geld. De balans laat een eigen vermogen zien van maar liefst 22,1 miljoen euro. Even een vergelijking met een paar clubs die boven ons staan:

AZ: 6,5 miljoen
FC Groningen: 2,9 miljoen
PEC Zwolle: -1,9 miljoen
NEC: -3,6 miljoen

De kaspositie is ook riant: 6,6 miljoen euro in kas plus 8,1 miljoen in kortlopende vorderingen (krijgen we dit jaar binnen) tegenover 9,9 miljoen in kortlopende schulden (dit jaar opeisbaar). Daarnaast 4,6 miljoen in langer lopende vorderingen tegenover 0,6 miljoen in langlopende schulden. Kortom: meer dan genoeg om alle schulden lachend af te lossen.

De conclusie die ik eerder trok op basis van het jaarverslag '13-'14 is nu nog veel duidelijker: we staan er financieel zeer goed voor. Niettemin heeft de club de ambitie 'gezond te worden' (nota bene op nr. 1 bij zowel de kernwaarden als de doelstellingen) en dat lijkt gelijk te staan met een operationeel resultaat van nul. In mijn ogen een volstrekt verkeerd doel. De redenen heb ik al eerder genoemd, maar herhaling is de kracht van de boodschap:

- Bezuinigingen leiden tot mindere spelers, mindere resultaten en mindere inkomsten. Zodat uiteindelijk meer bezuinigingen nodig zijn. Dit is, vrees ik, de cyclus waar we nu in zitten. De omzet is gedaald met 7% en het zou de allerhoogste prioriteit moeten zijn om die op te krikken.
- Een operationeel verlies is niet erg, omdat een opleidingsclub als Heerenveen over de langere termijn altijd winst uit transfers zal halen. En er zit meer dan genoeg vet op de botten om enkele magere jaren qua transferinkomsten te overleven.
- Hieruit voortvloeiend: bij een operationeel resultaat van nul zullen we vrijwel ieder jaar winst maken. Waarom? We keren toch geen winst uit aan de aandeelhouders?
- De afbakening van ' operationeel resultaat' is nogal willekeurig. Beetje vaag als ik het zo stel, dus even een concreet voorbeeld. Stel dat je nog twee ton over hebt in salarisruimte. Dan mag je volgens de doelstelling een speler kopen voor een miljoen en hem drie jaar lang twee ton salaris betalen. Maar je mag niet een transfervrije speler halen die drie jaar lang drie ton verdient, hoewel deze speler eigenlijk goedkoper is (1,6 miljoen tegen 0,9 miljoen over de totale duur van het contract).
- Het is ook gek dat de kosten van de jeugdopleiding in het operationeel resultaat lopen, maar de baten in het transferresultaat. Snijden in de jeugdopleiding brengt het doel van 'financieel gezond worden' dichterbij, maar kost op de langere termijn alleen maar geld. Willen we dat aanmoedigen?

In mijn ogen moeten we dus heel snel af van het sturen op een operationeel resultaat van nul. Veel beter is te streven naar een nettoresultaat van nul over de jaren heen. Dus niet actief op nul sturen, maar slechte en goede jaren compenseren. Is bijsturen nodig, dan doe je dat door te snijden in veruit de makkelijkste post: de transferuitgaven.

Vinden we dat te eng (het noorden heeft niet voor niets een zuinige reputatie), dan zijn er nog wel alternatieven. Het beste lijkt me om de salariskosten van spelers over de gehele contractduur op te tellen bij de transfersom. Dan vermijd je situaties zoals ik hierboven beschreef. Ook is het een heel conservatief uitgangspunt: je gaat uit van de maximale salariskosten over de contractduur, maar het kan altijd zijn dat iemand eerder vertrekt. Hierdoor ben je gegarandeerd van meevallers.

Daarentegen is het allerdomste beleid wat we nu doen: beknibbelen op salarissen. Dit gaat niet alleen ten koste van de kwaliteit van de selectie, maar je loopt ook toekomstige transferinkomsten mis als je jeugdspelers niet kunt behouden. We gaan echt hard door het putje als we op deze voet doorgaan.

Het zal allemaal wel vechten tegen de bierkaai zijn, maar dit moest ik even kwijt.
AllardP
Superster
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 02-12-2002 12:05
Woonplaats: Washington DC

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Otsje P » 17-02-2016 11:48

AllardP schreef:Het zal allemaal wel vechten tegen de bierkaai zijn, maar dit moest ik even kwijt.


Ik moet zeggen dat ik het wel een prima verhaal vind. Het gat met een sluitende begroting is nog wel erg groot natuurlijk, waardoor er wel erg veel druk op de transferresultaten komt te liggen. Het blijft natuurlijk het streven om dat gat zo klein mogelijk te krijgen, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het geleverde product.

Als je voldoende inkomsten door transfers kunt garanderen over een bepaalde termijn, dan is het een klein begrotingstekort inderdaad niet een groot probleem. Een opleidingsclub haalt een deel van zijn inkomsten nu 1x uit transfers. Dat je die lastig kunt begroten is een feit, maar daarom zijn het nog wel inkomsten.
Otsje P
Superster
 
Berichten: 4838
Geregistreerd op: 22-02-2011 12:01

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Grimo » 17-02-2016 12:33

Otsje P schreef:
Als je voldoende inkomsten door transfers kunt garanderen over een bepaalde termijn, dan is het een klein begrotingstekort inderdaad niet een groot probleem. Een opleidingsclub haalt een deel van zijn inkomsten nu 1x uit transfers. Dat je die lastig kunt begroten is een feit, maar daarom zijn het nog wel inkomsten.


Alleen zijn die inkomsten niet te garanderen en je kan daar ook niet op gokken. Transferinkomsten zouden een extra moeten zijn, nu zijn ze elk jaar hard nodig om een redelijk begroting te maken. Totaal niet gezond.
Grimo
Superster
 
Berichten: 4922
Geregistreerd op: 07-10-2010 08:52

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Eric » 17-02-2016 13:27

Of is het misschien een spaarpot om later van de Sportstad constructie af te kunnen komen (het stadion kopen?).
Avatar gebruiker
Eric
Superster
 
Berichten: 3079
Geregistreerd op: 08-12-2002 12:00
Woonplaats: Rotterdam

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Crash » 17-02-2016 13:53

Dat idee is hier vaker geopperd. Mede door mezelf. Aan de andere kant, wat zou in dát geval de reden zijn hierover niet transparanter te zijn naar buiten toe? Dan kweek je meer begrip bij de buitenwacht en vallen de 'tussenjaren' beter te verkroppen.

De enige reden die ik hiervoor kan verzinnen is je onderhandelingspositie richting de gemeente. Wanneer je tóch de huur naar beneden toe weet bij te stellen is koop weer niet nodig natuurlijk (daar hier ook allerlei nadelen aanzitten in de toekomst in de kostensfeer <onderhoud>)

In algemene zin valt natuurlijk wel wat te zeggen voor wat meer spek op de botten. Maar wanneer je niet meer durft te investeren in de spelersgroep kost dit op termijn vanzelfsprekend nog meer geld. Een Veerman, Te Vrede, Bijker, Van Boomen(?), Van den Berg en Slagveer kosten wel salaris, maar zullen nooit het huidige niveau van Heerenveen ontstijgen, laat staan het niveau van subtopper bereiken. Dat betekent dat je er ook nooit significant hogere transfersommen voor zal vangen dan dat er ooit betaald is. Dát kost op termijn dus écht geld.

Ik denk dat de waarheid overigens wat in het midden ligt. De Nederlande competitie is haar aantrekkingskracht wat verloren. Competities in Duitsland en Engeland zijn op het tweede niveau inmiddels al interessanter. Zowel sportief als financieel. Ajax, met meer dan 100 miljoen op de bank loopt hier immers ook tegen aan. Toppers halen was altijd al onmogelijk, maar ook potentiele toppers andere keuzes maken devalueert de competitie enorm.
Avatar gebruiker
Crash
Superster
 
Berichten: 2546
Geregistreerd op: 04-05-2005 09:56
Woonplaats: Heerenveen

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Otsje P » 17-02-2016 13:54

Grimo schreef:Alleen zijn die inkomsten niet te garanderen en je kan daar ook niet op gokken. Transferinkomsten zouden een extra moeten zijn, nu zijn ze elk jaar hard nodig om een redelijk begroting te maken. Totaal niet gezond.


Een gat van 3 miljoen is beslist niet gezond natuurlijk, daar is een ieder het wel over eens. Maar het streven naar een sluitende begroting hoeft geen doel an sich te zijn. Als je mede dankzij transfers over een langere periode gewoon zwarte cijfers schrijft, dan is dat in principe prima.

Je moet echter niet in de positie komen dat je steeds gedwongen wordt om je beste spelers te verkopen. Je moet ze verkopen als het juiste moment daar is (piek in waarde, piek in prestaties. Kan per speler en leeftijd verschillen). Als je daarin een redelijke doorstroom hebt, dan is dat prima.

Het streven naar een sluitende begroting is mooi, omdat dat natuurlijk alleen maar positief is. Maar je moet er wel voor waken dat je niet gaat snijden in zaken die indirect misschien wel meer opleveren dan ze kosten.
Otsje P
Superster
 
Berichten: 4838
Geregistreerd op: 22-02-2011 12:01

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Stiffie » 17-02-2016 14:34

AZ heeft al jaren geen sluitende begroting. Ze hebben wel een (veel hogere) begroting dan ons en de meeste subtoppers. AZ heeft volgens mij qua achterland en supporters minder potentie dan bijvoorbeeld Groningen, Utrecht en Heerenveen.

Toch lukt het ze het bijna elk jaar weer om mee te doen in de competitie (verleden jaar 3e), de beker en Europa. Hoe flikken ze dat? Ze hebben een groter tekort op de begroting dan wij!
Born to party, forced to work
Stiffie
Superster
 
Berichten: 2305
Geregistreerd op: 02-12-2002 21:53

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor AllardP » 17-02-2016 14:58

Zoals ik geprobeerd heb uit te leggen is het helemaal niet dramatisch om jaarlijks een operationeel tekort te hebben. Bijna alle Nederlandse voetbalclubs hebben dat vrijwel ieder jaar. Check de jaarverslagen maar. Is ook heel logisch omdat de eredivisie een verkoopcompetitie is; we maken spelers beter, die voor grof geld aan de grotere competities worden doorverkocht. Binnen Nederland is Heerenveen dan weer een van de beste verkopers/opleiders.

Kortom, een operationeel tekort van 2,4 miljoen is voor Heerenveen meer dan prima. Zeker als je zo'n verschrikkelijk gezonde balans hebt met 2/3 van het balanstotaal aan eigen vermogen. Zelfs Ajax komt daar niet aan met 62% van het balanstotaal. Het verder terugdringen van het tekort kost meer dan het oplevert, omdat het ten koste gaat van de prestaties en de waarde van de spelersgroep. Het is dan ook absolute flauwe kul om te spreken over 'gokken op transferinkomsten'. Sterker nog, met het bezuinigingsbeleid van nu gooien we de toekomst van de club te grabbel.
Laatst bijgewerkt door AllardP op 17-02-2016 15:03, in het totaal 1 keer bewerkt
AllardP
Superster
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 02-12-2002 12:05
Woonplaats: Washington DC

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Crash » 17-02-2016 15:00

AZ neemt grotere risico's dan wij. Echter weten ze nu met bijvoorbeeld Vincent Janssen wél een spits aan te trekken die voor miljoenen de deur uit gaat over enkele jaren. Op die manier weten ze gat weer te dichten. Bij AZ is overigens ook duidelijk geworden dat het voor hen lastiger spelers aan te trekken is die de gaten in de toekomst zullen dichten.
Avatar gebruiker
Crash
Superster
 
Berichten: 2546
Geregistreerd op: 04-05-2005 09:56
Woonplaats: Heerenveen

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor AllardP » 17-02-2016 15:07

Crash schreef:AZ neemt grotere risico's dan wij. Echter weten ze nu met bijvoorbeeld Vincent Janssen wél een spits aan te trekken die voor miljoenen de deur uit gaat over enkele jaren. Op die manier weten ze gat weer te dichten. Bij AZ is overigens ook duidelijk geworden dat het voor hen lastiger spelers aan te trekken is die de gaten in de toekomst zullen dichten.


AZ is een mooi voorbeeld inderdaad. In alle opzichten een kleinere club, maar ze durven meer risico's te nemen dan wij. Hun balans is slechter (hoewel nog steeds best prima), maar kijk eens naar het kapitaal dat daar op het veld staat... En ondertussen worden de fans daar regelmatig op een lekkere pot voetbal getrakteerd, waar het toch eigenlijk om zou moeten draaien bij een voetbalclub.

Hoog tijd dat voetbal weer op nummer 1 komt in Heerenveen.
AllardP
Superster
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 02-12-2002 12:05
Woonplaats: Washington DC

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Stiffie » 17-02-2016 15:42

Altidore, Wernblom, Maher, Berghuis, Gouweleeuw. Steeds is het kassa daar. Bij ons ook wel maar kopen we dan wel de juiste poppetjes terug of waar gaat het mis? AZ is in potentie niets beter maar flikt het elke keer weer. Of gaat het daar ook een keer mis, dat moet toch bijna wel?
Born to party, forced to work
Stiffie
Superster
 
Berichten: 2305
Geregistreerd op: 02-12-2002 21:53

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Crash » 17-02-2016 16:32

Overigens is het best grappig om het AZ forum er eens op na te slaan. Zij zijn van mening dat men te weinig krijgt voor hun spelers. En ze wijzen dan regelmatig naar 'Heerenveen' die wel meer durft te vragen. We moeten dus ook oppassen niet het gras van de buren groener te vinden.
Avatar gebruiker
Crash
Superster
 
Berichten: 2546
Geregistreerd op: 04-05-2005 09:56
Woonplaats: Heerenveen

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Otsje P » 17-02-2016 17:01

AllardP schreef:Kortom, een operationeel tekort van 2,4 miljoen is voor Heerenveen meer dan prima. Zeker als je zo'n verschrikkelijk gezonde balans hebt met 2/3 van het balanstotaal aan eigen vermogen. Zelfs Ajax komt daar niet aan met 62% van het balanstotaal. Het verder terugdringen van het tekort kost meer dan het oplevert, omdat het ten koste gaat van de prestaties en de waarde van de spelersgroep. Het is dan ook absolute flauwe kul om te spreken over 'gokken op transferinkomsten'. Sterker nog, met het bezuinigingsbeleid van nu gooien we de toekomst van de club te grabbel.


Of het prima is, dat laat ik even in het midden, maar dat het begrotingstekort aan de inkomstenkant opgelost moet worden, dat ben ik met je eens.
Otsje P
Superster
 
Berichten: 4838
Geregistreerd op: 22-02-2011 12:01

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor mitrita » 17-02-2016 19:23

Helaas is het verhaal van Allard te positief. De laatste balans ziet er op het eerste gezicht aardig uit maar het geeft eigenlijk alleen maar aan dat er geen acute nood is. De club bulkte afgelopen zomer inderdaad van het geld dankzij het op een na beste resultaat ooit op de transfermarkt dankzij de verkoop van Zyech, Sinkgraven en Finbogasson (ruim 17 miljoen aan inkomsten), alleen in het jaar dat Sulejmani werd verkocht werd er nog meer verdiend.
Door dit resultaat steeg het eigen vermogen in een klap met 10 miljoen. Prachtig hoor, maar het is wel een momentopname. Zulke spelers heb je niet elk jaar, de nieuwe Zyech of Sinkgraven is er op dit moment niet.
Als je de cijfers van laatste jaren naast elkaar legt, dan zul je ook zien dat de transferinkomsten behoorlijk fluctueren. Logisch dat je er op geen enkele wijze rekening mee kunt houden in de begroting, de kosten zijn immers een stuk constanter.
Ter illustratie: een seizoen eerder leed de club overall nog een verlies van 4 miljoen terwijl er nog geen miljoen aan transferinkomsten waren. Daarnaast is eigen vermogen niet iets wat je zonder meer kunt uitgeven.

Verder loopt de laatste jaren de omzet met 1,5 miljoen per jaar terug en met de aangekondigde opzegging van Unive als hoofdsponsor en het nog steeds teruglopende leden aantal van de OSSH (gevolg van de laatste bestuurscrises) zal die trend dit en komend seizoen wel niet anders zijn. In 14/15 was de omzet nog 19,7 miljoen, over 2 jaar zit je dan nog maar op 17 miljoen.
5 jaar geleden was dat nog het bedrag aan personeelskosten en het is bijna een halvering van de omzet in 08/09.
Al je in die trend besluit om de kosten te verhogen, ben je snel door het nu nog aanwezige kasgeld heen als het verwachte succes uitblijft. De meeste gemaakte fout in de voetbalwereld (Twente als meest recente voorbeeld).

Niet doen dus zolang het bedrijfsresultaat zonder transferinkomsten niet structureel positief is.
Avatar gebruiker
mitrita
Superster
 
Berichten: 4615
Geregistreerd op: 02-12-2002 20:31

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor fuotbalgek » 18-02-2016 10:43

Daar benader je precies de wortel van het probleem en de strekking van het verhaal van Allard. Het aanstellen van een Veenstra die zonder specifieke bestuurlijke kennis ging saneren.

Je moet met de financiële positie, de reputatie en het stadion hier durven investeren in voetbal. Kijk naar Heracles en NEC, in deze competitie sta je zo in de top 5. Het probleem is dat het constant inkrimpen van uitgaven er toe heeft geleid dat wij een Te Vrede en Veerman kopen, in plaats van een spits waar onze jonge aanvallende talenten zich aan op kunnen trekken. Dat we een Bijker aantrekken in plaats van een meer ervaren en kwalitatieve speler die rust brengt in onze verdediging. Met een beetje meer lef haal je in elke linie een Mulder tussen het talent, want dat zit hier, en speel je gewoon mee voor Europees voetbal.

Een voetbalclub die resultaat haalt trekt toeschouwers en sponsoren en komt in een opgaande cirkel terecht. Een voetbalclub die saneert zal ieder jaar blijven bijleggen tot de reserves verdampt zijn vanwege een meerwaarde cirkel. En ondertussen wordt de stadionhuur procentueel maar meer en meer.

De angst die hier heerst is begrijpelijk omdat dit geforceerd en overdreven is uitgevoerd in de periode Kuiper, toch was de achterliggende gedachte om op die manier te groeien juist. We moeten durven investeren in het voetbal. We moeten de beloften laten instromen in de voetbalpyramide. We moeten ambitie tonen, investeren in het voetbal en vooral nu durven te investeren in een kwaliteitstrainer.
fuotbalgek
Superster
 
Berichten: 3639
Geregistreerd op: 13-05-2013 15:35

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Knipecity » 18-02-2016 11:20

Je kan ons niet met NEC vergelijken. Die werken met een externe financier. Daarbij zullen NEC en Heracles waarschijnlijk eendagsvliegen zijn. Je ziet nu al dat het langzaamaan minder gaat daar.
Als je al onze posities in de afgelopen 20 jaar bekijkt zijn we gewoon de 6e club van Nederland zo ongeveer.
Je moet nu niet in paniek allemaal gekke aankopen doen. Met Zeneli heeft men al zo'n aankoop gedaan die eigenlijk niet kan. Daar moet je niet 3, 4 van doen. Dan krijg je inderdaad weer taferelen uit het Yme Kuiper tijdperk.

En scouten is waarschijnlijk toch stuk moeilijker dan wij allemaal denken, want sommige spelers draaien in een bepaald team heel goed, maar elders voor geen meter.
Cavlan en vd Boomen leken goede aanwinsten, maar kunnen het nog nauwelijks waarmaken. Bijker als linksback moet op zich kunnen, maar centraal natuurlijk niet.

Rustig bouwen aan een gezond Heerenveen en dan komt de rest vanzelf weer. Niet in paniek raken als je een slecht seizoen draait. Feyenoord verliest 7 keer op rij, maar denk je dat die club nu niet meer populair is? Een paar slechte resultaten worden vaak veel te veel gedramatiseerd.
Knipecity
Superster
 
Berichten: 8723
Geregistreerd op: 25-03-2004 16:57
Woonplaats: Friesland

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor mitrita » 18-02-2016 12:45

De vergelijking met NEC en Heracles gaat niet op.

Zij draaien tot dusver dit seizoen aardig mee maar bij beide clubs zijn de prestaties over een langere reeks van jaren niet geweldig. Ik ga ervan dat we allemaal uitgegaan van structureel goede prestaties.
Cijfers brengt Heracles niet naar buiten ( ik heb het niet kunnen vinden) maar ze (=Jan Smit) staan nu niet bekend als een club die financiële risico's neemt. Integendeel. Voordelig aantrekken van spelers die elders buiten boot vallen en als ze toch tot ontwikkeling komen op tijd weer verkopen (Tanane).
Met NEC wil je echt niet vergeleken worden, eigen vermogen fors in de min, een omzet van nog geen 10 miljoen en een zorgelijke liquiditeitspositie. Geen wonder dat ze al een tijdje in categorie 1 zitten en de druk die ze op Santos uitoefenen om zijn aflopende contract te verlengen. Die loopt deze zomer anders gratis de deur uit terwijl de club de transferinkomsten heel hard nodig heeft om het schip drijvende te houden.
Avatar gebruiker
mitrita
Superster
 
Berichten: 4615
Geregistreerd op: 02-12-2002 20:31

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor fuotbalgek » 18-02-2016 15:09

Ik geef nergens aan dat we ons moeten spiegelen aan het beleid van deze clubs, puur dat je in deze competitie vrij gemakkelijk richting de top 5 gaat tov 10 jaar terug en dat zij daar voorbeelden van zijn. Het geeft aan dat je door gericht en verantwoord te investeren snel resultaat kunt boeken in de Eredivisie en dat je daarom moet ophouden met het aankopen van middelmaat die het gevolg is van het beperken van het spelersbudget.

En het gaat niet alleen om aankopen met transfergelden in de categorie Larsson en Zeneli, die inderdaad geld kosten. Mulder was transfervrij en er is ruimte gemaakt voor zijn salaris. In elke linie moet je een speler in die categorie met bijbehorend salaris inpassen, los van hoeveel de transferkosten zijn. Een paar ton verdien je al snel terug met een hogere klassering, de kans op Europees voetbal, een voller stadion, een boost in sponsoring etc.

In grote lijn blijft mijn mening dat je door te investeren de opgaande lijn kunt inzetten, en dat bouwen lastig blijft wanneer je de hand zo op de knip blijft houden. En ik hoop dat we een directeur hebben binnengehaald die voor groei durft te gaan. Ook rustig bouwen doe je niet zonder gematigd te investeren.
fuotbalgek
Superster
 
Berichten: 3639
Geregistreerd op: 13-05-2013 15:35

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor mitrita » 18-02-2016 15:29

fuotbalgek schreef: Ook rustig bouwen doe je niet zonder gematigd te investeren.


Eens, met het alleen vertrouwen op de aanwas uit eigen jeugd of het aantrekken van transfervrije spelers ga je het niet redden.
Aankopen als die van Larsson, Thern en Zeneli heb je nodig om de club aantrekkelijk te houden.
Alleen het idee dat het geld tegen de plinten aanklotst en dat de club veel te voorzichtig is probeer ik te weerleggen.
Ik wil over 10 jaar nog naar het stadion kunnen om een eredivisieclub te zien voetballen.
Avatar gebruiker
mitrita
Superster
 
Berichten: 4615
Geregistreerd op: 02-12-2002 20:31

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor AllardP » 22-02-2016 15:20

@mitrita. Ja, de teruglopende omzet is een probleem. Een groot probleem zelfs. Maar dat los je niet op door steeds maar te bezuinigen, zoals ik heb onderbouwd.

Het eigen vermogen is echter geen 'momentopname' maar juist (per definitie) een optelsom van alle bedrijfsresultaten uit de voorgaande jaren. Met het eigen vermogen dat we nu hebben, kunnen we zeker tien jaar lang een nettoverlies van 2-3 miljoen per jaar opvangen. Lachend. Alleen zal dat nooit gebeuren, omdat we altijd wel iets verdienen aan transfers.

Je pleidooi voor een positief operationeel resultaat is totaal niet onderbouwd. Ik vraag me af of je mijn argumenten wel gelezen hebt. Er zit een heel groot verschil tussen wat Twente heeft gedaan (inclusief list en bedrog) en wat ik bepleit voor Heerenveen.
AllardP
Superster
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 02-12-2002 12:05
Woonplaats: Washington DC

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Wizard » 24-02-2016 16:33

Een simpele rekensom:
Schulden op korte termijn minus vorderingen op korte termijn = 2 M schuld teveel.
6,5M in kas minus 2,2M schuld teveel = 4,3M over.
Om een vergelijking te beginnen met lang vreemd vermogen en FA is natuurlijk onzin aangezien je daar geen cash op de korte termijn voor krijgt. Op de lange termijn zou je deze erbij kunnen betrekken, maar gezien de huidige fase van de club zou ik niet gaan rekenen met lange ratio's.

Aangezien onze omzet elk jaar met 2M terugloopt en indien we opeens 2 seizoenen geen spelers verkopen, komen we dus heel hard in de problemen. Vandaar ook het gegeven dat SCH elk seizoen een speler moet verkopen. Vandaar ook het gegeven dat er onder Veenstra (zeer terecht) hard moest worden bezuinigd.

De plank is helaas misgeslagen door hoofdzakelijk te focussen op het bezuinigen en niet op het positieve deel, namelijk de inkomstenkant. Sponsoren bepalen voor 3/4 de inkomstenkant en dus moet hoofdzakelijk de aandacht op deze groep worden gevestigd. Binnen de club is er zeker aandacht geweest voor de sponsorenkant maar heeft de aanpak duidelijk niet gewerkt.

Ik ben het zeker eens dat je niet op een nul-resultaat hoeft te regeren en dat dit prima op een netto-verlies van 2M verlies kan (qua financieringsstrategie) aangezien je gemiddeld door de jaren heen zeker 2M op transfers pakt. Echter, bij een equivalente stroom zou je je strategie hierop kunnen aanpassen en kunnen begroten op een negatief resultaat. Echter, we kampen met zeer hevig teruglopende inkomsten en een instabiele structuur. Op dit moment zou ik het dan heel hard afraden om een dergelijke koers te varen.
Voor de toekomst zou het zeker en ook prima kunnen. Heerenveen heeft bewezen over een prima scoutingsapparaat te beschikken en over de jaren heen hebben we prima geboerd met transfers. Maar op dit moment zou ik het zelf niet willen doen en ook niet verstandig vinden (puur vanwege het huidige perspectief). Daarbij heb je ook nog een maatschappelijk belang wat betekent dat je dit risisco niet mag nemen, op dit moment.
Wizard
Beheerder
 
Berichten: 5036
Geregistreerd op: 28-07-2009 12:55

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor AllardP » 27-02-2016 11:08

Wizard schreef:Een simpele rekensom:
Schulden op korte termijn minus vorderingen op korte termijn = 2 M schuld teveel.
6,5M in kas minus 2,2M schuld teveel = 4,3M over.


Zoals ik in mijn post beschreef: we hebben 6,6 miljoen euro in kas plus 8,1 miljoen in kortlopende vorderingen is in totaal 14,7 miljoen. HIer tegenover staat 9,9 miljoen in kortlopende schulden. Kortom: 4,8 miljoen over. Zowel op korte als lange termijn is onze positie heel gezond; dat staat als een paal boven water. De enige - maar wel grote - bedreiging voor de club is de teruglopende omzet, maar daar lukt het niet om het tij te keren.

Je stelt dat het nu onverstandig is om te stoppen met bezuinigen. Waarom? Uit de cijfers blijkt glashelder dat er geen enkel risico is voor de club op korte termijn. Daarom is het juist nu een goed moment om te investeren. Natuurlijk niet geld met bakken uitgeven, maar ook niet de verkeerde zuinigheid die ervoor heeft gezorgd dat Bikel gratis mocht vertrekken en we pas op het allerlaatste moment alsnog een spits haalden (en nog een slechte ook). Het binden van sponsoren - prioriteit nr 1, zul je met me eens zijn - gaat ook een stuk makkelijker als er elke twee weken een mooie pot voetbal te zien is in het Abe Lenstrastadion. Zelfs ik - 23 jaar seizoenkaarthouder - ga inmiddels met tegenzin naar de wedstrijd.
AllardP
Superster
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 02-12-2002 12:05
Woonplaats: Washington DC

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Wizard » 29-02-2016 11:15

AllardP schreef:Zoals ik in mijn post beschreef: we hebben 6,6 miljoen euro in kas plus 8,1 miljoen in kortlopende vorderingen is in totaal 14,7 miljoen. HIer tegenover staat 9,9 miljoen in kortlopende schulden. Kortom: 4,8 miljoen over. Zowel op korte als lange termijn is onze positie heel gezond; dat staat als een paal boven water. De enige - maar wel grote - bedreiging voor de club is de teruglopende omzet, maar daar lukt het niet om het tij te keren.


Een voetbalclub werkt niet met een current ratio. Vlottende activa zijn absoluut direct kasstromen, maar in financieringstermen 'beperkt'. Banken willen sedert de bankencrisis en de solvabiliteitseis van banken niet meer snel geld verstrekken. Wanneer je dan kortlopende vorderingen (je gaat er vanuit dat ze binnenkomen binnen 1 jaar) direct gaat verrekenen met directe schulden, is veel te kort door de bocht. Puur omdat het risico dat je betalingstermijn veel kleiner is dan je ontvangsttermijn. Ik ben met je eens dat onze liquiditeitspositie is verbeterd en dat er zeker nog wel een speler van 1-2M aangetrokken zou kunnen worden. Maar, je analyse is veel te kort door de bocht en veel te optimistisch. Alleen al mijn voorgaande rekensom, de teruglopende omzet, het zoeken naar een nieuwe hoofdsponsor (gaan we 1M per jaar missen?), etc. zijn al genoeg redenen om voorzichtigheid te bewaken en te houden. Wanneer je omzetstroom stabiliseert, zou je inderdaad een 'risico' kunnen nemen door bijv. 1-2 extra goede spelers aan te trekken. Op dit moment is de situatie brozer dan je voorstelt.
Wizard
Beheerder
 
Berichten: 5036
Geregistreerd op: 28-07-2009 12:55

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Otsje P » 14-04-2016 14:45

West Ham United gaat 2,5 miljoen pond per jaar aan huur betalen voor het gebruik van het splinternieuwe Olympisch Stadion met 60.000 zitplaatsen. Op een begroting van meer dan 200 miljoen.

Dan doet onze 3,3 miljoen euro toch wel een beetje pijn. :lol:
Otsje P
Superster
 
Berichten: 4838
Geregistreerd op: 22-02-2011 12:01

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Jazz » 14-04-2016 14:52

Otsje P schreef:West Ham United gaat 2,5 miljoen pond per jaar aan huur betalen voor het gebruik van het splinternieuwe Olympisch Stadion met 60.000 zitplaatsen. Op een begroting van meer dan 200 miljoen.

Dan doet onze 3,3 miljoen euro toch wel een beetje pijn. :lol:


Om te janken dit :cry:
Heerenveen fan in Leiden
Jazz
Beheerder
 
Berichten: 2474
Geregistreerd op: 11-05-2015 15:56
Woonplaats: Leiden

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Grimo » 14-04-2016 14:52

Otsje P schreef:West Ham United gaat 2,5 miljoen pond per jaar aan huur betalen voor het gebruik van het splinternieuwe Olympisch Stadion met 60.000 zitplaatsen. Op een begroting van meer dan 200 miljoen.

Dan doet onze 3,3 miljoen euro toch wel een beetje pijn. :lol:



West Ham United zal vanaf het seizoen 2016/2017 zijn thuiswedstrijden gaan spelen in het Olympisch Stadion van Londen. Dat is inmiddels definitief besloten door de Engelse overheid en de Londen Legacy Development Corporation (LLDC), de organisatie die belast is met de erfenis die het sporttoernooi van vorige zomer met zich meebracht.

West Ham, momenteel de nummer dertien van de Premier League, was aanvankelijk ook al aangewezen als nieuwe bewoner van het stadion. De club vreesde evenwel de deal in duigen te zien vallen omdat het aanvankelijk de financiering niet rond kon krijgen.

Inmiddels is er wel een overeenkomst. West Ham vergrootte de bijdrage van 6,33 miljoen euro naar negentien miljoen euro en gaat ongeveer 2,5 miljoen euro aan huur per jaar betalen. De overheid staat garant voor liefst 76 miljoen euro.

De capaciteit zal worden teruggeschroefd van 80.000 naar 60.000. De hoop is dat de nieuwe voetbaltempel in de herfst van 2015 al klaar is om aldaar het WK rugby te organiseren. Het jaar daarop zou West Ham dan officieel zijn thuiswedstrijden in het Olympisch stadion kunnen gaan afwerken.

De deal is een opluchting voor de Engelse overheid, die vreesde het stadion zonder nieuwe eigenaar voornamelijk op kosten van de belastingbetaler te moeten gaan onderhouden. De overeenkomst met West Ham heeft een looptijd van liefst 99 jaar.
Grimo
Superster
 
Berichten: 4922
Geregistreerd op: 07-10-2010 08:52

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Lardy » 14-04-2016 14:52

PSG betaald 1,5 miljoen per jaar voor Parc des Princes. Compleet vernieuwd, 51.000 zitplaatsen. Begroting, 500 miljoen.
Lardy
Superster
 
Berichten: 4822
Geregistreerd op: 17-07-2008 19:35

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Grimo » 14-04-2016 14:54

Westham betaald wel even ook 19 miljoen mee en ze zitten 99 jaar vast aan deze huurovereenkomst. :wink:
Grimo
Superster
 
Berichten: 4922
Geregistreerd op: 07-10-2010 08:52

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Otsje P » 15-04-2016 07:38

Grimo schreef:Westham betaald wel even ook 19 miljoen mee en ze zitten 99 jaar vast aan deze huurovereenkomst. :wink:


Wij hebben het stadion met grond ingebracht bij het maken van Sportstad, dat moet ook niet vergeten worden.
Otsje P
Superster
 
Berichten: 4838
Geregistreerd op: 22-02-2011 12:01

Re: Begroting/financiën van sc Heerenveen dl 2

Berichtdoor Fryskeboy22 » 21-04-2016 09:11

Weinig verstand van de financien bij de club maar wie kan mij het even in jip & janneke taal uitleggen?

- Hoe zit het met de stadionhuur? zijn daar al vorderingen in voor betere oplossing?
- Hoe zit het met nieuwe hoofdsponsor aangezien Univé er mee kapt?
- Hoe staat het met de sponsors? nog steeds teruglopend of is het weer aan het groeien en zal degradatie van Dkv positief voor ons uitpakken met overlopende sponsoren naar ons?
Avatar gebruiker
Fryskeboy22
Superster
 
Berichten: 1774
Geregistreerd op: 27-12-2012 08:46

VorigeVolgende

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten