Pagina 1 van 2

VAR

BerichtGeplaatst: 18-08-2018 22:34
door paparazzi
Dit seizoen gelanceerd in de Nederlandse competitie; de VAR. (Video assistant referee)

Wat vinden jullie van dit systeem?

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 18-08-2018 23:37
door Thinkman
Verergert Arbitraire Rampen.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 18-08-2018 23:55
door Mackan68
Je kunt nog zulke goede beelden vastleggen, het hangt af van de persoon die ze beoordeelt. Makkelie over de terechte rode kaart van Thorsby was natuurlijk een lachertje.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 19-08-2018 11:29
door paparazzi
Gisteren bij vvv-ajax een bron van irritatie. Als je het systeem juist gebruikt zal het wel een aanwinst zijn, maar als je erop gaat kijken voor de ene ploeg moet je ook de andere kijken. In dit geval dat laatste moment toen een speler van vvv ook tegen de grond werd gewerkt in het strafschopgebied.
ik voorspel een hoop irritatie dit seizoen. Want ook met zo'n systeem kun je nog meten met twee maten.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 19-08-2018 11:41
door Feanfan 1
Wel blij dat de VAR er is, maar begint nu wel op zaalvoetbal te lijken, want bijna elk contact wordt bestraft.
De goal van VVV, de penalty voor Ajax, de penalty voor Heracles. Allemaal twijfelgevallen. Vorige week Bruins wel rood, Vilhena niet

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 19-08-2018 13:24
door Mackan68
Scheidsrechters lijken in hun beslissingen nooit onpartijdig. Dat zag je zonder VAR al en dat zul je blijven zien. Met de VAR is het denk ik achteraf wel makkelijker om fouten bij overtredingen en kaarten (schorsingen) achteraf aan te vechten. Een klein voordeel achteraf nadat puntverlies waarschijnlijk al opgelopen is. Of aangesmeerd, hoe je het maar wilt noemen.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 19-08-2018 21:07
door Bubbe
Ik vind de VAR een verrijking voor het voetbal. Situaties worden een 2e, 3e, 4e en wellicht nog wel een 8e keer bekeken en dat stelt arbiters in staat om betere beslissingen te nemen. Natuurlijk heeft dit systeem kinderziektes en een arbiter zal alleen iets interpreteren en daar kun je het wel of niet mee eens zijn. Maar op de lange termijn heb ik er vertrouwen in dat het veel twijfel weg zal nemen en wedstrijden rechtervaardiger gearbitreerd kunnen worden.

Het gaat mij te ver om na 2 speelronden dit systeem af te schrijven, ik denk dat het veel potentie heeft. Maar iedereen zal moeten beseffen dat je hiermee geen 100% rechtvaardigheid krijgt en sommige situaties nu eenmaal altijd discutabel zullen blijven.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 07-10-2018 16:38
door Feanfan 1
Ben langzamerhand wel klaar met de VAR. Die buitenspelgoals wel of niet zijn zeker een meerwaarde. Maar voornamelijk penalties wel/niet of rode kaarten wel/niet zijn totale willekeur. Die top 3 clubs blijven bevoordeeld worden. Zijn al zoveel voorbeelden, maar zonet had AZ ook gewoon een penalty moeten hebben nadat Onana die Idrissi vol in de rug springt

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 08-10-2018 07:09
door Wizard
Feanfan 1 schreef:. Zijn al zoveel voorbeelden, maar zonet had AZ ook gewoon een penalty moeten hebben nadat Onana die Idrissi vol in de rug springt

Zonder de VAR waren ze ook niet gegeven. Het punt is puur het beleid. De KNVB heeft zoals vaker weer halve maatregelen genomen. De VAR dient leidend te kunnen zijn. Nu lopen er een aantal scheidsrechters rond die zichzelf een hogere status toedichten dan de scheidsrechter bij de VAR en vanuit die optiek hun beslissing niet laten overrulen door een scheidsrechter met een lagere status: Ze hebben het zelf toch immers prima gezien?
Indien we gebruik willen maken van de VAR, dient de VAR de beslissing van de scheidsrechter te kunnen overrulen. Nu geeft de VAR advies aan de scheidsrechter die de wedstrijd leidt. De discussie is nu hoe je daarmee wilt omgaan. Een VAR die adviserend is of leidend?

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 08-10-2018 09:48
door Feanfan 1
De VAR had in moeten grijpen toen Onana hem omver kegelde. Dat deden ze ook bij de 4-0 van PSV en de penalty van Feyenoord die eerst niet gezien werden

De grootste clown is Kuipers, onze "beste scheidsrechter". Eenmaal over ee grenzen inderdaad een prima scheidsrechter. Eenmaal in Nederland is hij net zo matig als zijn collega's. En dat is niet alleen gebaseerd op afgelopen vrijdag

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 08-10-2018 09:50
door Superfries1994
Wizard schreef:Zonder de VAR waren ze ook niet gegeven. Het punt is puur het beleid. De KNVB heeft zoals vaker weer halve maatregelen genomen. De VAR dient leidend te kunnen zijn. Nu lopen er een aantal scheidsrechters rond die zichzelf een hogere status toedichten dan de scheidsrechter bij de VAR en vanuit die optiek hun beslissing niet laten overrulen door een scheidsrechter met een lagere status: Ze hebben het zelf toch immers prima gezien?
Indien we gebruik willen maken van de VAR, dient de VAR de beslissing van de scheidsrechter te kunnen overrulen. Nu geeft de VAR advies aan de scheidsrechter die de wedstrijd leidt. De discussie is nu hoe je daarmee wilt omgaan. Een VAR die adviserend is of leidend?

Of je maakt de communicatie tussen de VAR en de scheidsrechter op het veld openbaar. Misschien dat daardoor eerder een scheidsrechter geneigd is toch te gaan kijken, in plaats van de VAR af te wimpelen. Maar zelfs dan wil men een fout niet graag toegeven, zoals bij Gustafson dit weekend, wat natuurlijk geen penalty was en zelfs na kijken bleef dat staan. Trouwens, was het moment van Floranus waarbij El Jebli op een vervelende plek aan het knijpen was ook geen moment waar de VAR had moeten ingrijpen?

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 09-10-2018 11:45
door gwgwgw
Superfries1994 schreef:Trouwens, was het moment van Floranus waarbij El Jebli op een vervelende plek aan het knijpen was ook geen moment waar de VAR had moeten ingrijpen?


Tja, dat was het moment dat Rienstra tegen ADO iemand in het strafschopgebied vast hield ook.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 09-10-2018 20:06
door Superfries1994
gwgwgw schreef:Tja, dat was het moment dat Rienstra tegen ADO iemand in het strafschopgebied vast hield ook.

Zonder meer. Duidelijk een strafschop. Maar zo zijn er wel een behoorlijk aantal heel duidelijke momenten waar de VAR had moeten ingrijpen. Huntelaar bijvoorbeeld dit weekend, of Malacia.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 10-10-2018 07:51
door Satyr
Ja, maar dan blijf je bezig. Ik ben geen fan van het inzetten van de VAR bij corners, zoals bij Willem II - Feyenoord. Of je moet dan bij elke corner een pingel geven, of je moet het niet doen. Laat dat aan de scheids over.

Bij goals en kaarten (ook geel) mag je best even kijken.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 12-10-2018 03:45
door Janneman
Er bestaat nogal een verkeerd idee wanneer de VAR wel of niet mag ingrijpen. Bij geel grijpt deze niet in en ook niet bij het wel of niet aangeven van een vrije trap. Het zou misschien wel een verbetering zijn maar helaas niet toegestaan. Bij de KNVB bijeenkomst hebben ze e.e.a. uitgelegd maar het is nog maar beperkt mogelijk om de VAR in te zetten bij alles wat op het veld gebeurt.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 28-10-2018 15:18
door paparazzi
Wat vonden jullie van de 1-0 bij Ajax-Fey? Duidelijk een VAR momentje lijkt me.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 28-10-2018 15:55
door Feanfan 1
Kunnen ze ook wel weer afschaffen. Totale willekeur, zolang het maar in het voordeel is van Ajax, PSV en Feyenoord.
Bij Utrecht zonet ook weer goal afgekeurd wegens buitenspel terwijl diegene de bal kreeg van een Willem II-speler dus kan nooit buitenspel zijn

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 28-10-2018 20:12
door Superfries1994
Feanfan 1 schreef:Kunnen ze ook wel weer afschaffen. Totale willekeur, zolang het maar in het voordeel is van Ajax, PSV en Feyenoord.
Bij Utrecht zonet ook weer goal afgekeurd wegens buitenspel terwijl diegene de bal kreeg van een Willem II-speler dus kan nooit buitenspel zijn

Fout van de scheidsrechter zelf. Heeft hij ook zelf al aangegeven, hij floot namelijk te vroeg en daardoor kon de VAR ook niet meer de goal goedkeuren.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 29-10-2018 10:58
door Wizard
paparazzi schreef:Wat vonden jullie van de 1-0 bij Ajax-Fey? Duidelijk een VAR momentje lijkt me.

Ik kon me wel goed vinden in de verklaring van Kuipers.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 29-10-2018 12:17
door Surhuisterveen
Wat vonden we van de 'handsbal' van Vlaar?

Mijn inziens een penalty omdat de hand echt los van het lichaam is en Vlaar er cruciaal veel voordeel van heeft dat hij tegen zijn hand komt.

Verder hebben we er zelf weinig succes mee. De penalty van Ajax had vorige week nooit toegekend mogen worden maar ook bij de 0-1 ging een overtreding vooraf.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 29-10-2018 16:13
door Wizard
Ik vond het een duidelijke penalty. Ik begrijp dat de scheidsrechter dit niet kon zien aangezien het 'achter' Vlaar gebeurde t.o.v. de positie van de scheidsrechter. Echter, de VAR had moeten ingrijpen aangezien dit aan alle eisen van een handsbal in de 16 voldoet.
Naar mijn mening is de VAR op dit moment mislukt, omdat er duidelijk geen goede scheiding is tussen wel en niet ingrijpen door de VAR. De KNVB zal een duidelijk beleid moeten opstellen, want dit is meten met 2 petten op.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 29-10-2018 16:31
door Marça
De ene scheidsrechter geeft wel een penalty voor zo'n handsbal, de andere niet... Blijkbaar laten de regels nog teveel ruimte voor interpretatie, want anders kan ik deze beslissing niet verklaren. Vlaar hoeft wat mij betreft geen gele kaart te krijgen, maar hij maakt wel degelijk hands en onderbreekt daarmee een veelbelovende kans voor Lammers.

Ik kan me zo niet een vergelijkbare situatie voor de geest halen, maar weet wel dat we om vergelijkbare redenen in het verleden wél penalties hebben tegen gekregen... Ook als het onbewust gebeurde, want Vlaar had ook hier de intentie niet om de bal te raken (gebeurde achter hem?).

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 29-10-2018 16:56
door Joucke
Marça schreef:Ik kan me zo niet een vergelijkbare situatie voor de geest halen, maar weet wel dat we om vergelijkbare redenen in het verleden wél penalties hebben tegen gekregen...

Bijker?

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 07-11-2018 20:56
door FC Drogeham
Ik kan me zo niet een vergelijkbare situatie voor de geest halen, maar weet wel dat we om vergelijkbare redenen in het verleden wél penalties hebben tegen gekregen... Ook als het onbewust gebeurde, want Vlaar had ook hier de intentie niet om de bal te raken (gebeurde achter hem?).


Ajax-thuis twee jaar geleden bijvoorbeeld.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 08-12-2018 20:43
door Feanfan 1
Dat van De Ligt tegen Zwolle toch gewoon rood.. corrupte bende in Zeist

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 09-12-2018 03:03
door Superfries1994
Feanfan 1 schreef:Dat van De Ligt tegen Zwolle toch gewoon rood.. corrupte bende in Zeist

Thorsby kreeg voor dezelfde soort overtreding een rode kaart. Heel vreemd dat hij hem nu niet krijgt. Je zag De Ligt het zelf ook denken.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 09-12-2018 12:13
door Surhuisterveen
Echt pure klasse justitie weer.
Psv en Ajax worden wekelijks geholpen door de arbitrage, terwijl ze het al zo gemakkelijk hebben in de competitie.
Die oneerlijkheid, om gek van te worden.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 09-12-2018 13:06
door Feanfan 1
Helemaal een Surhuusterveen
Ik kan zo 10 momenten opnoemen dat ze bevoordeeld worden. Ze hebben beide de beste selecties, maar hadden beide ook 5 punten minder moeten hebben

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 09-12-2018 18:22
door Bubbe
Die actie van de Ligt mag de scheids toch ook zelf al constateren dat het een rode kaart moet zijn?
Des te zorgwekkender vind ik de actie van Guzubuyuk om vandaag in eerste instantie terecht de rode kaart te pakken en zich vervolgens door de VAR te laten corrigeren. Hier had rood gewoon moeten blijven staan.

Re: VAR

BerichtGeplaatst: 09-12-2018 21:52
door Marça
Het is veelzeggend dat Reinold Wiedemeijer beide momenten 'veroordeeld' en toegeeft dat zowel De Ligt als Promes rood had moeten krijgen: https://www.vi.nl/nieuws/wiedemeijer-corrigeert-collegas-de-ligt-en-promes-hadden-rood-moeten-krijgen.

Aan de ene kant is het goed dat de KNVB openlijk deze fouten toegeeft, aan de andere kant kun je je afvragen waar die mensen op het veld en in de studio mee bezig zijn... Laat het spel dan maar een minuut langer stil liggen, zolang je de juiste beslissing maar neemt.