LC Artikel: Juichen in de top van St. James Park.

› actueel nieuws dat niet elders past

Moderators: Beheerders, Fanmasters

LC Artikel: Juichen in de top van St. James Park.

Berichtdoor Beetle » 17-02-2016 00:13

http://www.lc.nl/plus/Juichen-in-de-nok ... 37506.html

Eens per week blikt de LC terug op een opvallend sportmoment. Vandaag deel 24: de eerste Europese overwintering van SC Heerenveen, in het seizoen 2004-2005.

Sietze Looijenga weet nog dat hij ergens in het vorige decennium op de tribune zat in het Abe Lenstra-stadion en tegen zijn maten zei: ,,Jonges, ûnthâld dizze jierren. Sa goed giet it yn de takomst miskien noait wer.”

De supporter uit Nij Beets, inmiddels al twintig jaar hoofdredacteur van fanmagazine Feanfan, denkt nog wel eens aan die woorden van toen. Heerenveen kwalificeerde zich in 2000 (Champions League), 2002 en in de jaren 2004 tot en met 2009 bijna vanzelfsprekend voor Europees voetbal. De bomen leken tot in de hemel te groeien. ,,It wienen de moaiste jierren oait”, zegt Looijenga.

Overwinteren

In het seizoen 2004-2005 lukte het Heerenveen zelfs voor het eerst in de clubhistorie om op een internationaal podium te overwinteren. De ploeg van Gertjan Verbeek verloor de eerste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup nog wel met 4-2 van het roemruchte Benfica, maar won vervolgens thuis in de mist verrassend van de grote Duitse club VfB Stuttgart. Ugur Yildirim schoot op 25 november 2004 de enige treffer van de wedstrijd binnen: 1-0.

Een week later sleepte Heerenveen in Zagreb op wonderbaarlijke wijze een cruciaal punt uit het vuur tegen Dinamo. De ploeg poetste in de laatste zes minuten een 2-0 achterstand weg. Yildirim zorgde voor de aansluitingstreffer en Klaas-Jan Huntelaar benutte vlak voor tijd een strafschop. Hij kreeg als ‘dank' van de Kroatische fans muntjes, mandarijnen en mobiele telefoons naar zijn hoofd geslingerd. Aardig detail: de maker van de tweede Dinamo-goal was Danijel Pranjic. Hij speelde tussen 2005 en 2009 de sterren van de hemel in Heerenveen en verdiende een transfer naar Bayern München.

Op 15 december 2004 was een kleine zege tegen KSK Beveren (met negen spelers uit Ivoorkust) ruim voldoende voor een plek in volgende ronde. Het werd 1-0 door een doelpunt van Arnold Bruggink, halverwege de eerste helft. Een plaats bij de laatste 32 ploegen in de toenmalige UEFA Cup was een feit. Heerenveen telde echt mee.


Rest bij de LC.

Verder heb ik een reactie achtergelaten.

Veel van de tekst komt me zo bekend voor. Eten was een avontuur aan boord. In de boeg was het restaurant gevestigd en met wind op de boeg stampte het schip behoorlijk op en neer. Het was niet alleen een gevecht om je tafel vast te houden, ook de zwaartekracht deed vreemde dingen aan boord....

Ik was een van de fans die niet veel gedronken had toen het schip nog aan de kade lag in IJmuiden. Voor het schip vertrokken was, was al het glaswerk dat aan boord was al op tafel gezet. Er werd bier in koffiekopjes geschonken...

Dat bier deed bij velen een destructief werk toen eenmaal in de avond de storm goed op gang kwam. Ik ben er eens goed voor gaan zitten; bij de uitgang van het restaurant naar de buitendeuren. De een na de andere fan sprintte naar buiten om de gaan kotsen overboord. Dat was een bijzonder grappige avond!!

Na de wedstrijd was de terugtocht een verademing. Dat was bij mooi weer vanuit Harwich naar Hoe van Holland met de (helaas niet meer in de vaart zijnde) supercat Stena Discovery. Na een betrekkelijk tamme afvaart uit Harwich gingen op volle ze de motoren op volle toeren en waren we in no-time terug in Nederland. Onderweg gekeken naar de bioscoop film Ocean's 12. Langer duurde de overtocht niet echt.


Meer herinneringen!!

En Erik, dit is weer een blog waard!
Wéér uit!!!!
Avatar gebruiker
Beetle
Superster
 
Berichten: 2973
Geregistreerd op: 05-12-2002 17:42
Woonplaats: Cyberspace

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten