zoek het plaatje en kleur het in.....

› voor de rest; maar spreken is zilver..

Moderators: Beheerders, Fanmasters

Plaats reactie
Gebruikersavatar
(pl)euro
Basisspeler
Berichten: 784
Lid geworden op: 02-12-2002 15:46
Locatie: En la playa

zoek het plaatje en kleur het in.....

Bericht door (pl)euro »

Wegens overweldigend succes geprolongeerd!

Wederom een plaatje waarbij de vraag gesteld wordt, wat hier gebouwd wordt, en hoe men dit specifieke deel van het totaal noemt. Een stille hint in deze is, dat door dit bouwwerk vele dromen werkelijkheid worden!

Afbeelding
Jelle E
Nieuw talent
Berichten: 142
Lid geworden op: 02-12-2002 16:52
Locatie: Nunspeet

Bericht door Jelle E »

Een windtunnel voor het Minardi team van Jos Verstappen ! :shock: Afdeling airodynamica, doel, Jos van zijn immer laatste plek te krijgen en een rij op te schuiven.
We're still a bunch of tough bastards.
Beetle
Superster
Berichten: 3040
Lid geworden op: 05-12-2002 16:42
Locatie: Cyberspace
Contacteer:

Bericht door Beetle »

wie is dit?

Let op. Dit is geen ge-photoshop-te foto. Hij kijkt gewoon niet vrolijk...
Laatst gewijzigd door Beetle op 10-07-2003 13:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Wéér uit!!!!
Gebruikersavatar
(pl)euro
Basisspeler
Berichten: 784
Lid geworden op: 02-12-2002 15:46
Locatie: En la playa

Bericht door (pl)euro »

Helaas Jelle, het antwoord is niet goed! (misschien moet ik Jos gewoon eens meenemen voor een proefritje :wink: )

Deze tunnel is overigens uniek in Nederland. Niet alleen vanwege zijn lengte, maar meer door de wijze waarop deze tunnel tot stand is gekomen. Belangrijk voor deze tunnel is het gebruik van de "aurora"
Jelle E
Nieuw talent
Berichten: 142
Lid geworden op: 02-12-2002 16:52
Locatie: Nunspeet

Bericht door Jelle E »

Oke een laatste poging.
De nieuwe noord-zuid lijn in Amsterdam, bijzonder omdat hij onder de houten palen van de fundatie van de grachtenpanden loopt.
We're still a bunch of tough bastards.
Gebruikersavatar
(pl)euro
Basisspeler
Berichten: 784
Lid geworden op: 02-12-2002 15:46
Locatie: En la playa

Bericht door (pl)euro »

Zo moeilijk kan het toch niet zijn? :shock:

Oké, hier een paar animaties filmpjes over dit bijzondere stukje techniek in nederland.

filmpje

filmpje

filmpje
Mika the best
Nieuw talent
Berichten: 127
Lid geworden op: 02-12-2002 17:57
Locatie: Heerenveen the place to be!
Contacteer:

Bericht door Mika the best »

Het is de Frisian-Scandinavien tunnel! Van Friesland naar Zweden..... :P
Gebruikersavatar
(pl)euro
Basisspeler
Berichten: 784
Lid geworden op: 02-12-2002 15:46
Locatie: En la playa

Bericht door (pl)euro »

Errug best Mika the best! :mrgreen: :mrgreen:
Gebruikersavatar
(pl)euro
Basisspeler
Berichten: 784
Lid geworden op: 02-12-2002 15:46
Locatie: En la playa

Bericht door (pl)euro »

Maar helaas ook hartstikke fout! 8)
wikenoost
Invaller
Berichten: 316
Lid geworden op: 02-12-2002 21:35
Locatie: Drachten/wolfhonden-online.nl
Contacteer:

Bericht door wikenoost »

het bouwwerk is dus nog niet af??
is het een tunnel onder de natuurgebieden door??
voor de hoge snelheidslijn???
Gebruikersavatar
(pl)euro
Basisspeler
Berichten: 784
Lid geworden op: 02-12-2002 15:46
Locatie: En la playa

Bericht door (pl)euro »

Wikenoost heeft het helemaal bij het rechte eind!

Boortunnel Groene Hart

Nut en noodzaak van de tunnel
De snelste verbinding tussen Schiphol en Rotterdam loopt dwars door het Groene Hart van Nederland. Dit leverde echter wel een probleem op. Het Groene Hart is namelijk een gebied met grote ecologische waarde en biedt in de drukke Randstad een oase van natuur, ruimte en rust. Om zowel de snelheid van het reizen te waarborgen als de ecologische gevolgen van een HSL door het Groene Hart te minimaliseren heeft het Kabinet uiteindelijk gekozen om dit deel van het tracé ondergronds aan te leggen.

De tunnel
Het gevolg van deze beslissing is de boortunnel onder het Groene Hart, dat samen met de brug over het Hollandsch Diep het meest imposante kunstwerk is van het hele tracé. Niet alleen de boortunnel zelf met haar lengte van 7.160 meter is imposant, ook de bouw is van hoogstaand niveau.

Het gehele tunnel traject, inclusief toeritten, bedraagt zelfs 8.670 meter.
Deze 8.670 wordt bewerkstelligd doordat de hogesnelheidstreinen de tunnel inrijden bij Leiderdorp vlakbij het riviertje de Does in de Bospolder en net ten zuiden van Westeinde in Hazerswoude-Dorp weer boven de grond komen.

Op het dieptste punt ligt de boortunnel 35 meter onder het N.A.P. Deze daling zal echter geleidelijk en met een aantal 'knikken' ingezet worden, zodat het regenwater gemakkelijk afgevoerd kan worden. De boortunnel heeft één tunnelbuis met een uitwendige diameter van 14.87 meter. De twee sporen worden gescheiden door een betonnen tussenwand van 45 cm. Deze tunnelbuis wordt geboord door een tunnelboormachine genaamd 'Aurora'.

Veiligheidsaspecten
Een tunnel kent sowieso al andere en meer veiligheidsvoorzieningen dan een normaal baanconcept (brug, verdiepte ligging e.a.). Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Zo zijn voor de boortunnel een aantal extra voorzorgsmaatregelen genomen, zoals onder andere het scheiden van de sporen. Door deze preventieve veiligheidsvoorzieningen is de boortunnel een zeer veilige tunnel. Toch kan en mag een calamiteit nooit voor 100% uitgesloten worden. Gezien de lengte en de diepte van de tunnel is er een speciaal veiligheidsscenario ontworpen. Mocht er iets misgaan dan kunnen de gevolgen tot een minimum beperkt worden. Al met al biedt de boortunnel de reizigers, door dit totaalpakket van veiligheidsmaatregelen, een zeer veilige omgeving.

De Aurora

Zoals elke tunnelboormachine heeft ook die van de HSL-Zuid een naam. De naam ‘Aurora’ is gekozen naar aanleiding van een, door het Projectorbureau Noordelijk Holland, uitgeschreven prijsvraag. De naam is zeer toepasselijk en uiterst creatief bedacht. ‘Aurora’ was voor de Romeinen de godin van de Dageraad. En dat is het uiteindelijke doel van de tunnelboormachine, het aanschouwen van de dageraad.

Het is op zich jammer dat de Aurora haar werk bijna volledig afgesloten van de buitenwereld uitoefent en niet vaker in de schijnwerpers kan treden. De tunnelboormachine is namelijk veel meer dan alleen een boorkop. De term ‘rijdende fabriek’ zou meer recht doen aan dit gevaarte van meer dan 120 meter lengte en met een totaalgewicht van 3.3 miljoen kilo. Een tunnelboormachine van dit kaliber is nog nergens ter wereld in gebruik.

De Aurora bestaat uit vier hoofdonderdelen. In de eerste plaats is er de boorkop. De boorkop moet zich logischerwijs een weg banen door de aarde. De boorkop weegt 1.932.000 kilo en heeft een diameter van 14.87 meter.

Achter de boorkop zit de eerste volgwagen en deze heeft een lengte van 25 meter samenhangend met een gewicht van 758 ton, tussen de eerste en de tweede volgwagen (lengte 25 meter en gewicht 439 ton) zit een brug van (60 meter en gewicht 217 ton).

De Aurora is 20 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf om binnen drie jaar de reis van meer dan zeven kilometer te realiseren. De overige 4 uur per dag zijn nodig voor het onderhoud van de tunnelboormachine.


Hoe werkt de tunnelboormachine

Stap 1
Aan de voorzijde schraapt het boorschild het zand los. Het zand wordt gemengd met bentoniet, een natuurlijke kleisoort die continu naar de boorkop wordt gepompt. Een mengsel van water, klei en losgewoeld zand wordt via pijpleidingen afgevoerd naar een scheidingsinstallatie in de Bospolder.

Stap 2
Achter de twaalf meter lange boorkop bevindt zich de erector. Deze zet de geprefabriceerde betonnen tunnelsegmenten van 14,5 ton per stuk op hun plaats binnen het schild van de machine. Tien elemeneten vormen samen een gesloten ring die twee meter tunnellengte oplevert. In totaal zullen er 35.000 segmenten nodig zijn.

Stap 3
De eerste volgwagen bevindt zich achter de boor. Hierin zijn onder meer de pompen en de bestuurderscabine ondergebracht.


Stap 4
Zestig meter achter de eerste volgwagen komt volgwagen nummer twee. Tussen de beide wagens in bevindt zich een brug waarover de elementen vervoerd worden. Tussen de volgwagens wordt op de tunnelbodem een technische galerij gebouwd, een kabelkoker van twee meter hoogte die zich later onder het spoor zal bevinden. Na het passeren van de tweede volgwagen legt men over de technische galerij een rijvloer aan. (na de oplevering van de tunnel kan de infra-provider hierop de rails plaatsen) Zestig meter achter de tweede volgwagen wordt met behulp van glijbekisting de betonnen tussenwand gestort. Elke kist draagt zorg voor de totstandkoming van twaalf meter lengte aan de tussenwand.

Om een lang verhaal kort te maken is het natuurlijk geweldig dat die HSL er komt, en persoonlijk vind ik de technische aspecten van dit stukje weg en waterbouw behoorlijk interessant. Voor mensen die in de buurt van Amterdam eens een kijkje willen nemen is er een infocentrum ingericht, waarbij ook het bezoeken van de tunnel mogelijk is. 27 juni was ik daar zelf aanwezig met enkele jubilerende medewerkers van ons familiebedrijf en iedereen vond het ontzettend leuk om te zien hoe deze tunnel tot stand komt.
Plaats reactie